18 Profesionalnih Saveta Za Negu Kose Koje Svaki Muškarac Mora Da Zna

Nema sumnje da je kosa važan deo ukupnog izgleda svakog muškarca. Toliko toga treba uzeti u obzir – stil, dužinu, kada je skratiti, koje proizvode koristiti – da to ponekad može biti veoma opterećujuće.

Muški stilovi frizura 2022

Međutim, tu smo da pomognemo našim savetima za negu kose svim muškarcima kojima je pomoć potrebna. Pokrićemo sve, od toga kako se svakodnevno brinuti o kosi, do toga kako poboljšati kvalitet kose, i šta učiniti (a šta ne raditi) kada pustite da vam kosa raste.

Na kraju, mislimo da ćete imati dovoljno znanja da vašu svakodnevnu negu kose učinite efikasnijom nego ikad.

NAJBOLJI SAVETI ZA NEGU KOSE ZA POČETNIKE

1. SUŠENJE KOSE NA PRAVI NAČIN

Ako ste poput mnogih muškaraca (izađete ispod tuša nakon pranja i/ili kondicioniranja kose i snažno je trljajte peškirom kako biste je osušili), ne radite to.

Činjenica je da je vaša kosa veoma podložna oštećenju kada je mokra, a trljanje mokre kose peškirom dovodi do toga da se deo kose uhvati u nitima peškira i rasteže vlasi preko tačke lomljenja. Zauzvrat, ovo uzrokuje oštećenje spoljašnjih slojeva kose, kao i ispucale vrhove i kovrdžavost.

Umesto toga, osušite kosu fenom nakon što istresete višak vode dok je nežno trljate u pravcu u kojem raste.

Sušenje kose prirodnom četkom

Takođe, morate biti oprezni kada sušite kosu. Iskreno, najbolji način da osušite kosu je da je osušite na vazduhu, ali feniranje može biti vaša najbolja opcija u onim danima kada vam nedostaje vremena. Neke važne stvari koje treba zapamtiti kada koristite fen za kosu su da koristite najniže moguće postavke toplote i da uvek ostavite kosu malo vlažnom kako biste bili sigurni da je ne sušite previše.

2. POLAKO SA TOPLOTOM

Upravo smo pomenuli  korišćenje niže temperature ako morate da sušite kosu, smanjivanje toplote je opšte pravilo za tipičnu mušku rutinu nege kose.

Ne postoji ništa poput toplog tuša, posebno kada su temperature napolju ispod nule, ali topla voda izaziva pustoš na vašoj kosi jer uklanja veći deo prirodnih ulja sa vaše kose i temena, što dovodi do suvoće.

3. NOSITE KAPE POVREMENO

Ponekad vam je mrsko da nameštate kosu i samo želite da nabacite  šešir ili kapu, ali nemojte preterivati. Uski šeširi ili kačketi mogu uzrokovati oštećenje i gubitak kose jer previše povlače njen koren. Nosite široke kape ako je moguće.

4. NE PRETERUJTE S PROIZVODIMA

Nema ništa loše u upotrebi proizvoda za kosu da biste dobili stil i izgled koji želite. Ali, upotreba previše proizvoda može učiniti da vaša kosa izgleda neprirodno i teško, pa koristite samo onu količinu koja vam je zaista potrebna umesto da nanosite višak.

Detaljna uputstva o korišćenju proizvoda za kosu i njihovoj podeli prema svim tipovima kose kojima su namenjeni, možete pročitati u našem tekstu - Najveći Vodič Za Muške Proizvode Za Kosu.

5. PERI, ALI NE PONAVLJAJ (UVEK)

Jedan od velikih mitova o pranju kose je da treba da je operete šamponom, isperite, a zatim ponovite postupak još jednom. Ne samo da je dvostruko pranje nepotrebno, već može i osušiti kosu. Naravno, ovo pravilo se odnosi samo na pranje regularnim šamponima, dok je prilikom pranja prirodnim šamponima ponavljanje šamponiranja nekada i preporučljivo.

Muškarac pere kosu

SAVETI ZA KOSU ZA RAZLIČITE TIPOVE I STILOVE KOSE

6. VODIČ ZA RAST DUGE KOSE

Odluka da pustite kosu da raste nije mnogo drugačija od odluke da pustite punu bradu, tj. potrebno vam je vreme, strpljenje i ideja šta želite da postignete. Hajde da ovu priču razložimo  i pogledamo detaljnije.

IMAJTE PLAN

Iskreno pogledajte razloge i svoje ciljeve za rast duge kose. To je obaveza, kao i nešto što treba da se uklopi u vaš životni stil. Takođe morate da budete sigurni da imate više vremena za svoju rutinu, jer duža kosa zahteva malo više vremena za održavanje od kraće kose.

OSTANITE JAKI

Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite dok gajite dugu kosu je da ostanete posvećeni procesu, čak i kada vam kosa izgleda loše dok raste. Biće jutara kada se probudite i, šta god da radite, kosa će izgledati loše. Mnogo je lakše „obučiti“ kraću kosu, dok sa dužom kosom morate izdržati sve one trenutke nerviranja kada vam je kosa neravnomerna, neposlušna i kada jednostavno radi šta ona hoće.

Biće trenutaka u procesu kada želite da se ošišate zbog toga kako vam kosa izgleda, ali ostati na pravom putu kroz teška vremena se na kraju zaista isplati. Koliko dugo treba da je pustite da raste? U idealnom slučaju, ako zaista želite dugu kosu, trebalo bi da svojoj kosi date vremena oko godinu dana pre nego što odlučite o svom sledećem potezu. Vaša kosa će proći kroz mnoge faze na tom putu, zato budite strpljivi.

Kada gajite kosu, to je kao da imate novi izgled svakog meseca i mogućnost da je naviknete na jednu frizuru potpuno nestaje.

Nije da je to uvek gnjavaža, jer je veliko zadovoljstvo u toku rasta vaše kose, to što možete isprobati mnogo stvari i igrati se sa njom tokom celog procesa.

Muškarac sa dugom kosom

IMAJTE PRAVI ALAT ZA KOSU

Ulaganje u dobre alate je važno bez obzira da li radite na automobilu, radite „uradi sam“ projekat po kući ili brinete o svojoj kosi tokom procesa rasta. Češalj sa širokim zupcima je dobar alat za negu kose, kao i četka za kosu sa prirodnim čekinjama. Ako vam je cilj vezivanje konjskog repa, kupite trake obložene tkaninom da biste stvari držali na mestu jer su nežnije za kosu i sprečiće njeno kidanje.

IMAJTE PRAVE PROIZVODE ZA KOSU

Ta boca šampona od 200 dinara iz vaše lokalne prodavnice nije u redu čak ni kada imate veoma kratku kosu, a kamoli ako želite da odgajite lepu i zdravu kosu, pa vam zato preporučujemo da koristite proizvode višeg kvaliteta.

Upotreba šampona slabijeg kvaliteta, onog koji je manje nežan za kosu, nije najbolja ideja ako imate dugu kosu ili ste u procesu gajenja. Jeftiniji šamponi uzrokovaće ispucale vrhove, upetljavanje dlake i isušiti kosu jer će joj oduzeti sebum - prirodna ulja s temena.

Takođe je važno pronaći šampon koji odgovara vašem tipu kose, bilo da je masna, suva ili negde između. Ako niste sigurni, ne ustručavajte se da pitate svog frizera ili stilistu.

Još jedno korisno sredstvo za mnoge muškarce je ulje za kosu, koje pomaže u sprečavanju isušivanja. Samo ga malo utrljajte u koren kose i ravnomerno ga rasporedite po temenu. Pažljivo pročitajte etiketu da biste videli da se sastoji od potpuno prirodnih sastojaka. Neke kompanije koriste neprirodne sastojke poput silikona koji mogu dodatno oštetiti vašu kosu. Ali, generalno, ulje za kosu je odličan alat koji možete imati u svom kompletu za negu ako imate suvu ili kovrdžavu kosu.

PERITE KOSU REDOVNO

Nakon što ste pronašli pravi šampon i regenerator za vaš tip kose, vreme je da operete kosu. Dobra je ideja da koristite češalj sa širokim zupcima da biste se rešili zapetljavanja pre nego što zakoračite pod tuš, kao i kada završite sa tuširanjem. Navlažite kosu toplom, a ne vrućom vodom, a zatim lagano nanesite šampon na kosu i masirajte nekoliko minuta, a zatim isperite. Nanesite regenerator, koji takođe ostavite nekoliko minuta pre nego što ga isperete, po mogućstvu hladnom vodom.

Postoji mnogo debata o tome koliko često treba da perete kosu. Jedni misle da će svakodnevno pranje na kraju isušiti kosu, dok drugi misle da je to potrebno čini jednom nedeljno, možda i redje. Prava istina je da je to individualna stvar i da zavisi od dužine i tipa kose, klime u kojoj živite, posla kojim se bavite i tako dalje… U svakom slučaju, možda ćete želeti da malo proredite pranje kose u toku gajenja i uvek koristite nežnije šampone.

SUŠENJE KOSE

Već smo se malo dotakli sušenja vaše kose, a za dugu kosu važe ista osnovna pravila kao i za sve dužine i tipove kose:

  1. Trljanjem kose peškirom da se osuši čini je podložnom oštećenju;
  2. Umesto toga fenirajte kosu ili je osušite na vazduhu;
  3. Pazite da ne preterujete sa fenom za kosu, držite nižu temperaturu i kosa bi trebalo da bude malo vlažna kada završite.

IZBEGAVAJTE PREVIŠE SUNCA

Svi znamo kako prekomerno izlaganje sunčevim štetnim UV zracima može oštetiti kožu, ali može oštetiti i kosu. Dobra vest je da postoji niz proizvoda za kosu koji su dizajnirani da štite vašu kosu od sunca, uključujući šampone i balzame.

ZAŠTITITE KOSU OD HLORA

Hlor koji se nalazi u bazenima može lako isušiti kosu i učiniti je lomljivom. Ali kosu možete zaštititi tako što ćete je prvo nakvasiti običnom vodom a zatim naneti blagi balzam pre nego što uskočite na kupanje.

7. UPOZNAJTE SVOJ TIP TEMENA

Izuzetno je važno da znate svoj tip kože glave pre nego što kupite proizvode za kosu kao što su šampon i balzam.

MASTAN SKALP

Ovde je sve jasno; ako vam je kosa često masna, onda imate masno teme. Verovatno ste isprobali razne šampone da biste smanjili masnoću kose, ali neke stvari koje treba imati na umu kada razmišljate o kupovini šampona, uključuju izbegavanje šampona koji su označeni kao ‘’hidratantni’’, dok je potrebno da birate one koji su označeni kao „šampon za rekonstrukciju, obnavljanje, balansiranje ili svakodnevno pranje” kose. Takođe bi trebalo da se pobrinete da šampon nanesete duboko u kožu glave kako biste sprali višak ulja.

SUV SKALP

Suvo teme je tip koji se često peruta i svrbi. Ali postoje različiti stepeni suvog temena i prema tome biste trebali birati šampone i regeneratore. Ako imate manju suvoću, pomoći će vam šampon koji podstiče vlagu i hidrataciju.

Ako vam je koža glave izuzetno suva, onda je dobra ideja da potražite sastojke, kao što su ulja čajevca ili argana koja imaju velika hidratantna svojstva. Šamponi koje ne želite da kupite ako imate suvo teme su oni koji se na etiketi ističu da kosu „jačaju i dodaju joj volumen“.

Suv skalp uzrokuje nastanak peruti

NORMALAN SKALP

Dobro je za vas ako imate normalno teme. To znači da je vašom kosom generalno lako upravljati, da ima pravu količinu ulja i da ne morate previše da komplikujete stvari prilikom kupovine proizvoda. Vaša primarna misija je da pronađete šampon koji ima ravnotežu između hidratacije i čišćenja.

8. SAMO LAGANO SA MASNOM KOSOM

Prirodna je reakcija da poželite da izribate svoju masnu kosu snagom MMA borca ​​da biste skinuli svu masnoću. Nemojte to raditi. Preterano ribanje teži da stimuliše lojne žlezde da proizvode dodatno ulje (sebum), a one su već dovoljno aktivne. Još jedan savet za negu masne kose – ili za sve tipove kose, u tom slučaju – je izbegavanje pranja preterano toplom vodom.

FRIZERSKI SALONI I SAVETI ZA ŠIŠANJE

9. REDOVNO ŠIŠAJTE KOSU

Osim ako vam cilj nije duža kosa, pametno je da kosu redovno skraćujete jer je to najbolji način da se rešite oštećene kose, poput ispucalih vrhova. Trebalo bi da šišate kosu svakih šest do osam nedelja, čak i ako je to samo lagano podrezivanje. Bićete zapanjeni koliko zdravo vaša kosa izgleda nakon skromnog potkresivanja. Međutim, šta god da radite, ne verujte staroj poslovici da će vam kosa postati jača i punija ako se ošišate na kratko. To su babske priče koje su zapravo potpuno neutemeljene, pa nemojte da se šišate jer mislite da ćete zbog toga moći da dobijete gušću kosu.

Redovno skraćivanje kose

10. SAMO LAGANO SA HEMIJSKIM TRETMANIMA

Bilo da se radi o farbanju kose ili nekoj drugoj vrsti izlaganja hemikalijama, znajte da hemijski tretmani mogu učiniti vašu kosu suvom i lako je mogu oštetiti. Dakle, prvo ne preterujte sa tim tretmanima, zatim izbegavajte kućne tretmane i umesto toga potražite usluge profesionalca. Iskusni berberin ili stilista će znati kako da pripremi vašu kosu i koji proizvodi su najbolji za vaš tip kose. Osim toga, rezultati koje ćete dobiti od stručnjaka će skoro uvek izgledati bolje od rezultata koje ćete sami postići.

11. OŠIŠAJTE SE U PRAVO VREME

Pod „pravim vremenom“ ne mislimo na mitski tačan dan kada bi trebalo da se podšišate, već u koje doba dana zakažete sastanak sa svojim berberom ili stilistom. Većina salona i prodavnica je ‘’tiša’’ na početku i na kraju svakog dana, što povećava vaše šanse da imate punu pažnju svog frizera, što bi se reklo - da vas ne smandrlja.

12. UPOZNAJTE SVOG FRIZERA

Profesionalnih frizera i stilista ima u izobilju, ali kada pronađete onoga koji vam se sviđa, učinite od njega ili nje vredan resurs za svoju kosu. Jedan od načina na koji ćete znati da imate dobrog berberina je da će on odvojiti vreme da razgovara o tome šta želite, dok vam nudi predloge i sugestije na osnovu vaših želja i vašeg tipa kose. Pravi frizer će vam preporučiti proizvode i dati prave savete za cilj koji želite da postignete.

SAVETI ZA UPOTREBU PROIZVODA ZA KOSU

13. KAKO DA UKLONITE MASNE PROIZVODE IZ KOSE

Ako ste neko ko redovno koristi vosak, uljanu pomadu ili neki od mnogobrojnih masnih proizvoda za kosu, velike su šanse da vam se sviđa kako izgleda vaša kosa, ali ispiranje kose može biti pravi pakao. Ipak, pokušajte da nanesete šampon na suvu kosu, a zatim ga isperite; to će razbiti mast i olakšati njeno ispiranje. Ponovite postupak ako je potrebno.

14. NOSITE ČEŠALJ SA SOBOM

Čak i ako koristite proizvode sa najjačim učvršćivanjem poznatim čovečanstvu, teško je održati kosu da izgleda tačno onako kako želite tokom dana. Iako je teško uvek imati svoje omiljene proizvode za kosu sa sobom, češalj je vaš sledeći najbolji prijatelj. Vlaženje češlja i doterivanje frizure ne samo da održava vašu kosu urednom, već i ponovo aktivira većinu proizvoda za stilizovanje, naročito one kreirane na vodenoj bazi.

Korišćenje drvenog češlja

15. FOKUSIRAJTE SE MANJE NA ŠAMPON, A VIŠE NA REMONT

Kao što je pomenuto, postoji mnogo debata o tome da li momci treba da se šamponiraju svaki dan. Čitajući stavove mnogih stručnjaka, imate osećaj da je manje - više, jer prekomerno pranje kose može dovesti do toga da vaša kosa postane suva i lomljiva. To se posebno odnosi na šampone koji sadrže visoke nivoe deterdženata i sulfata koji guše vaše teme i kosu od prirodnih ulja.

Ako imate kosu koja je prirodno masna i može izgledati neuredno, možda ćete biti u iskušenju da je perete šamponom svakodnevno. U većini slučajeva, bilo bi dobro da se oduprete tom iskušenju jer to i nije tako loša stvar - prirodno ulje je dobro za vašu kosu. Ali na svakoj osobi je da odluči koliko često treba da pere kosu šampon. Međutim, kao opšte pravilo, pokušajte da ne perete kosu svaki dan i koristite što kvalitetnije šampone.

Sa druge strane, u redu je koristiti dobar regenerator svaki dan jer minimizira ispucale krajeve, smanjuje mogućnost upetljavanja kose, njeno lomljenje i ne uklanja s vaše kose sva prirodna ulja.  Zapravo, on zamenjuje ulja koja se ispiraju i održava kosu vlažnom. Kada kupujete regenerator, potražite one koji ne sadrže voskove jer takvi mogu učiniti da vaša kosa izgleda tanko.

MANJE POZNATI SAVETI ZA NEGU KOSE

16. ZDRAV TI ZNAČI ZDRAVIJA KOSA

Održavanje zdravog načina života će pomoći vašoj kosi da dostigne svoj puni potencijal. Briga o sebi je očigledno odlična za vaše zdravlje iz mnogo razloga – uključujući to što ćete smanjiti rizik od ozbiljnih problema kao što su bolesti srca i gojaznost – a vaša kosa će takođe ceniti vaše pozitivne navike.

Na primer, višak stresa će verovatno doneti neke nove sede dlake na glavi (mada to nije pravilo), a pored toga će često uticati i na opadanje kose, jer stres ograničava pravilnu cirkulaciju u krvnim sudovima vašeg temena.

Nedostatak proteina definitivno utiče na rast kose. Na kraju krajeva, kosa je napravljena od proteina i proteini stvaraju gradivne blokove za popravku i zamenu kostiju, kože, mišića - i kose. Ljudi koji ne unose dovoljno proteina putem ishrane imaće sporiji rast nove kose.

Zdrava ishrana za zdravu kosu

Ono što jedete takođe utiče na opšte zdravlje vaše dlake. Uvek je važno praktikovati zdravu ishranu, naravno, ali ishrana koja je posebno dobra za vašu kosu treba da uključuje sledeće:

VODA

Vaše teme može postati suvo – baš kao i vaša koža – pa je važno piti puno vode dnevno. Uverite se da ostanete hidrirani ako često vežbate i na vrućinama.

BIOTIN

Biotin je neophodan za održavanje zdravih masnih membrana vaših ćelija kose koje zauzvrat rastu i umnožavaju se. Biotin predstavlja „pravu vrstu“ masti u vašoj ishrani i naći ćete je u hrani kao što su losos, avokado i orašasti plodovi.

VITAMINI C I E

Vitamini E i C takođe pomažu u rastu kose. Vitamin E je antioksidans koji poboljšava protok krvi, što promoviše zdravije teme, dok vitamin C promoviše proizvodnju kolagena, ključnog gradiva za zdravu kosu, kožu i nokte.

Mnogi lekovi i suplementi takođe mogu dovesti do gubitka kose. Lista lekova uključuje antidepresive, lekove za krvni pritisak, prekomerne doze vitamina A i antikoagulanse.

17. NEGUJTE SVOJE TEME ZA BOLJU KOSU

Ima smisla samo da zdravo teme obezbeđuje kosu zdravog izgleda jer je vaša kosa produžetak vašeg temena. Takođe, vaše teme ima reparativne osobine koje vaša kosa nema. Imajte na umu sledeće savete kada vodite računa o svojoj koži glave:

  1. Trebalo bi da uradite piling temena jednom do dva puta mesečno da biste uklonili mrtve ćelije kože i prljavštinu koju ne uklanja vaš šampon. Pilinge  možete pronaći u svakoj bolje opremljenoj apoteci ili supermarketu, a mnogi od onih koji su namenjeni vašem licu su dovoljno nežni za upotrebu i na koži glave.
  2. Jednom nedeljno primenjujte samomasažu temena jer ima mnogo prednosti: podstiče dobar protok krvi, smiruje nerve i opušta mišiće i pomaže u održavanju temena gipkim. Vrhovima prstiju, kružnim, laganim pokretima predjite preko cele površine glave. Izbegavajte bilo kakvo čupanje kose. Radite ovu masažu 3-4 minuta.
  3. Jedan od najvećih uzroka suvog temena je šamponiranje i ispiranje kose prevrućom vodom. Vruća voda uklanja prirodna ulja sa temena i kože i dovodi do prekomerne suvoće. Operite kosu mlakom vodom jer ćete zadržati ta ulja.
  4. Takođe, prekomerno sušenje kose može dovesti do preteranog sušenja temena.

18. SPAVAJTE

Vaše navike spavanja utiču na vaše opšte zdravlje i rast kose jer je vaše telo u režimu popravke kada spavate. Hormoni rasta se aktiviraju kada dremate i ubrzavaju reprodukciju ćelija, uključujući ćelije kože glave. Spavanje takođe povećava cirkulaciju krvi oko folikula dlake. Preporučuje se da spavate sedam do osam sati noću da biste iskoristili prednosti popravke i reprodukcije.

Nadamo se da smo u ovom tekstu uspeli da odgovorimo na mnoga vaša pitanja i da vam ukažemo na neke eventualne nepravilnosti koje primenjujete u svojim dnevnim rutinama. Većina ljudi u manjoj ili većoj meri primenjuje neke od ovih saveta, ali svakako je dobro imati sve ovo na jednom mestu.  Važno je zapamtiti da se napredak ne ostvaruje jednim velikim korakom već gomilom malih!

 

 

Povezani Tekstovi

Nauka o Rastu Brade i Razumevanje Faktora Koji Utiču Na Njen Rast
Nauka o Rastu Brade i Razumevanje Faktora Koji Utiču Na Njen Rast
Brada. Ona je tu već vekovima i nose je muškarci svih kultura, rasa i vera. Od drevnih Egipćana do modernih hipstera,...
PROČITAJ VIŠE
Šta Je Balzam Za Bradu i Da Li Zaista Vredi?
Šta Je Balzam Za Bradu i Da Li Zaista Vredi?
Uložio si vreme i strpljenje u gajenje brade koja bi naterala i najveće poštovaoce, ali i one koji to nisu ludi za br...
PROČITAJ VIŠE
Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
6 najpopularnijih stilova i kako ih postići Nošenje brade je u modi već vekovima, ali trendovi se stalno menjaju. Od ...
PROČITAJ VIŠE
Praznični Vodič Za Kupovinu
Praznični Vodič Za Kupovinu
Bilo da kupujete poklon za svog omiljenog bradonju, ili jednostavno želite da dopunite sopstvenu zalihu najkvalitetni...
PROČITAJ VIŠE

Ostavite komentar

Ime .
.
Poruka .

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja