Povratak u Frizerske Salone i Berbernice

Posle skoro dva meseca izolacije, uspeli smo da se priviknemo na veliki broj situacija i mera koje su donete u svrhu zaštite, ali neke stvari jednostavno nemaju alternativu. Često smo gledali na društvenim mrežama različite izazove, poput šišanja kod kuće, ali odlazak kod frizera teško da nešto može da zameni. Taj osećaj kada se popije pićence dok se čeka na red, pa da se ‘proturi’ po koja sa frizerom koji zna sve tračeve i na kraju ono neprevaziđeno iskustvo kada se sedne na stolicu i zabaci glava… To nam je svima mnogo nedostajalo, složićete se.

U svakom slučaju, čekanju je došao kraj! Frizerski saloni i berbernice su ponovo otvoreni, ali svi moramo biti svesni da stvari neće, bar ne još neko vreme, biti iste kao ranije. U trenutnoj situaciji svi moramo da se prilagođavamo okolnostima i to se odnosi i na majstore ali i na mušterije.

Da bismo otklonili sve eventualne nedoumice oko toga šta biste mogli da očekujete prilikom posete svom omiljenom frizeru, koje mere se preduzimaju u salonima, šta se od vas tamo očekuje ali i kako da prilagodite svoje dnevne rutine u negovanju kose i brade u novim uslovima, pozvali smo u goste jednog od najpoznatijih Beogradskih berbera i frizera, velikog autoriteta u ovoj branši, prvog čoveka čuvene berbernice The Barbers - Karla Zagorca.

Karlu smo postavili gomilu bitnih, stručnih pitanja a on nam je u jednom dahu dao fantastične odgovore. Pa da krenemo redom…

Karlo Zagorac

KARLO: Osnovna stvar  za svakog frizera/berbera je da mora da zna da je obavezno imati potvrdu o dezinfekciji, odnosno sterilizaciji prostorija. Neophodno je da svaki radni prostor prethodno bude dezinfikovan i sterilisan od strane stručnih lica, i ta potvrda se mora čuvati i pokazati u slučaju dolaska inspekcije. Ovo bi trebalo shvatiti veoma ozbiljno jer su kazne za kršenje ovog pravila izuzetno velike. 

Prilikom ulaska u salon/berbernicu, pravilno je prvo proći kroz dezobarijeru, što podrazumeva zadržavanje na istoj minimum 3 sekunde. Naravno, dezobarijere su otirači za noge od sunđera koji su natopljeni dezinfekcionim sredstvima. Nakon toga, mušterija je u obavezi da dezinfikuje svoje ruke (ili rukavice) gelom za dezinfekciju ruku koji bi trebalo da stoji na ulazu. 


Mojo Beard Mere Zaštite 

Takođe, važno je da svaki majstor ima svoje rukavice i maske koje redovno menja, a podrazumeva se naravno da je kompletan frizerski alat sterilisan i dezinfikovan. Između klijenata je dobro praviti pauzu od nekih 15 minuta kako bi se sve preventivne radnje obavile po protokolu. 

U toku samog rada, klijent je u stalnoj obavezi da nosi masku kao i sam berber. U slučaju da klijent želi da sređuje bradu, neophodno je da prvo najavi šta želi, dok još nosi masku, a zatim skida masku i posle toga pantomimom objašnjava dalje da li hoće kraće ili duže. Dakle, nema razgovora u toku sređivanja brade. U tom slučaju berber mora imati ili vizir ili zaštitne naočare za oči.

Zbog tih nekih slova koja su nepčana, prilikom razgovora izbacujemo sitne kapljice u vazduh, pa je iz tog razloga ovakav vid zaštite neophodan, prvenstveno zbog majstora a i samih mušterija. 

Što se tiče radnih mantila, odnosno bošči, preporučljivo ih je menjati između klijenata. Iskorišćene bošče je potrebno sterilisati alkoholom (70%) i ostaviti da se suše. Nakon sušenja one mogu biti ponovo korišćene. Naravno, postoje i one za jednokratnu upotrebu, što podrazumeva da moraju biti bačene nakon korišćenja. Nepotrebno je komentarisati da je menjanje peškira obavezno, kao i pravilo jedan klijent - jedan peškir. 

Između mušterija, pored alata i opreme, potrebno je dezinfikovati i samu frizersku stolicu i radni pult. Kompletna dezinfekcija se vrši 70% alkoholom a izuzetno je važno naglasiti da koncentracija alkohola ne bi trebala biti veća od 70% jer takav rastvor ima znatno slabiji učinak zbog manje količine vode. Takođe, rastvor ne bi smeo da sadrži ni manje od 60% alkohola jer je takva koncentracija suviše slaba.

Mojo Beard Mere Zaštite

Još jedan savet za sve kolege je da izbegavaju brijanje, ako baš nije neophodno i ako klijent baš ne insistira. I pored sterilizacije i dezinfekcije, mnogo je bezbednije izbegavati rad sa britvom. Postoji tu i psihološki momenat, gde bi klijent mogao da se uspaniči ukoliko dođe do neke male posekotine prilikom brijanja. 

Veliki deo pomenutih mera su obavezne, dok je drugi deo na nivou preporuka. Važno je da se sve ove činjenice kvalitetno sagledaju i da se mere prilagode svakom objektu, prema njegovoj lokaciji, veličini, broju zaposlenih i broju mušterija. 

The best barber shop in Belgrade

Kao što se iz Karlovih reči može zaključiti, situacija i dalje nije bezazlena i zaista je neophodno strogo se pridržavati ovih pravila. A šta je to na šta je potrebno obratiti pažnju nakon posete frizeru/berberu, u smislu dalje nege i održavanja kose i brade, pokušaćemo da objasnimo iz našeg ugla.

Higijena

Iako je pojačana higijena i korišćenje različitih preparata jedna od modernih civilizacijskih tekovina, tek pod udarom pandemije smo shatili da je to faktor na koji ubuduće moramo obraćati mnogo više pažnje nego do sada. Više puta smo pisali o tome kako se koriste sapuni i šamponi za bradu i kakvi su njihovi efekti. Kao proizvođač isključivo prirodne kozmetike, uvek smo savetovali naše klijente da pokušaju da postignu određeni balans prilikom korišćenja različitih preparata. Jedan od takvih primera je svakodnevno korišćenje Mojo Beard Sapuna Za Bradu. Našim kupcima smo uvek savetovali da sapun koriste dva do tri puta nedeljno a o razlozima za tako nešto možete više pročitati u ovom tekstu. Ipak, u ovakvim trenutcima, naše drage bradonje ćemo uvek posavetovati da bradu peru svakoga dana, jer pojačana higijena neće negativno uticati na kožu i dlaku a zdravlje i bezbednost su uvek na prvom mestu. Kao što smo ranije objasnili, češće pranje dovodi do spiranja nekih važnih sastojaka, poput sebuma, koje sam organizam proizvodi lučenjem iz lojnih žlezda, ali je dobra strana toga što se svi ti sastojci mogu nadoknaditi pojačanim korišćenjem prirodnih preparata za negu.

Mojo Beard Sapuni za bradu

Nega

O ovoj temi smo do sada pisali dosta toga. Ulja, balzami, buteri, voskovi, pomade, šta su, kako se koriste, koji su njihovi benefiti, itd. U zavisnosti od potreba, neophodno je prilagoditi svoje dnevne rutine novim okolnostima. Pošto postoji verovatnoća da će određene mere, poput nošenja zaštitnih maski, biti na snazi još neko vreme, svaki bradonja mora biti svestan činjenice da će to uticati na kvalitet same dlake i kože ispod nje.

Mojo Beard Buteri za bradu

Bez previše mudrovanja, naše preporuke su sledeće:

  • koristiti buter za hidrataciju kože i negu dlake kao osnovni preparat (najbolje ujutro)
  • koristiti ulje za prehranjivanje dlake kao sekundarni/dopunski preparat (u toku dana)
  • balzami i voskovi za brkove imaju negujuća svojstva ali se uglavnom koriste za stilizovanje, pa iz tog razloga nema potrebe menjati rutine što se tiče korišćenja tih preparata
  • zbog svega pomenutog i koža i dlaka postaju osetljiviji pa je redovno korišćenje češlja/četke za kosu/bradu od prirodnih materijala preporučljivo (samo bez deljenja sa drugima)

Izbor preparata

Nedeljama u nazad a i na početku ovog teksta, pominje se alkohol kao najbolje dezinfekciono sredstvo. To je apsolutno tačno i oko toga nema rasprave. Međutim, to nikako ne znači da će vas kozmetički preparati koji sadrže alkohol zaštiti od infekcije. Zapravo, sigurno neće, a pored toga, će verovatno negativno uticati na kvalitet kože i dlake. Zbog toga je sada, više nego ikada ranije, veoma bitno napraviti kvalitetan odabir kozmetičkih preparata, ne samo za kosu i bradu, već za celo telo.

U Mojo Beard smo se uvek trudili da istaknemo prednosti prirodnih sastojaka koje sadrže naši proizvodi, a sada to dolazi do posebnog izražaja. Da se razumemo, nikako ne tvrdimo ni da će vas neki prirodni sastojci zaštiti od infekcije virusom, ali je veoma bitno voditi računa o tome šta je u sastavu preparata koje koristite.

mojo beard

Određeni sastojci pored blagotvornih dejstava koja imaju na kožu i dlaku, imaju još neke pozitivne efekte koji se manifestuju na različite načine. Recimo cimet, koji je sadržan u svim preparatima iz Spice kolekcije, jedan je od najjačih prirodnih antiseptika.  Bergamot iz Island kolekcije i kedrovina iz Wood kolekcije imaju vrlo slična svojstva. Ulje semenki grožđa ima jako antiinflamatorno, antibakterijsko i antialergijsko dejstvo i sadrži jedinjenja koja su 50 puta jača od vitamina E i 20 puta jača od vitamina C. O sastojcima Mojo Beard proizvoda i njihovom dejstvu možete više pročitati OVDE.

Mojo Beard Set za bradu

Dakle, prilikom odabira preparata (Mojo Beard ili bilo kog drugog proizvođača), obavezno pogledati sastojke jer je to sada najbitnije. Svesni smo činjenice da se 99% ljudi prilikom odabira upravlja po tome kako proizvodi mirišu, ali verujte, sada je sastav mnogo bitniji!

Zaključak

Nadamo se da smo u ovom tekstu uspeli da vam pružimo odgovore na većinu vaših pitanja. Velika zahvalnost Karlu koji nam je svima vrlo profesionalno objasnio šta nas čeka u salonima i berbernicama. Što se tiče nege, mi smo vam dali neke predloge a na vama je sada da odlučite šta se od toga uklapa u vaše dnevne rutine i šta biste od toga mogli da primenite.

Kakav god da je vaš izbor, najvažnije je da konstantno vodite računa o sebi i o drugima! Podelite ovaj tekst među svojim prijateljima i poznanicima, jer prevencija je majka mudrosti!

Povezani Tekstovi

Šta Je Balzam Za Bradu i Da Li Zaista Vredi?
Šta Je Balzam Za Bradu i Da Li Zaista Vredi?
Uložio si vreme i strpljenje u gajenje brade koja bi naterala i najveće poštovaoce, ali i one koji to nisu ludi za br...
PROČITAJ VIŠE
Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
6 najpopularnijih stilova i kako ih postići Nošenje brade je u modi već vekovima, ali trendovi se stalno menjaju. Od ...
PROČITAJ VIŠE
Praznični Vodič Za Kupovinu
Praznični Vodič Za Kupovinu
Bilo da kupujete poklon za svog omiljenog bradonju, ili jednostavno želite da dopunite sopstvenu zalihu najkvalitetni...
PROČITAJ VIŠE
8 PREDNOSTI NOŠENJA BRADE
8 PREDNOSTI NOŠENJA BRADE
...koje niko ne može osporiti! Ako imate bradu, nema sumnje da treba da budete ponosni na to. Ne samo što izgledate...
PROČITAJ VIŠE

Ostavite komentar

Ime .
.
Poruka .

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja