Da Li Brada Prestaje Da Raste?

Da li moja brada prestaje da raste?

Kada Bradonje postave sebi ovo pitanje, teško je reći da li je to slučaj ili ne. Dlaka brade raste toliko sporo da se često preispitujemo da li je zaista prestala da raste ili nam se to samo čini.

Pa, da li brade prestaju da rastu u određenom trenutku? Ne baš, ali sva dlaka ima svoju krajnju, terminalnu dužinu, što je maksimalna dužina koliko jedna dlaka poraste pre nego što otpadne i započne novi ciklus rasta.

Ova tranzicija se dešava različitim pramenovima u različito vreme, tako da generalno nećete primetiti velike površine koje se oslobađaju odjednom. Međutim, činjenica da ova faza postoji sugeriše maksimalnu dužinu brade za svakog muškarca.
Dakle, dok smo ovaj članak započeli zabrinutošću zbog zaustavljanja rasta, pravo pitanje može biti koliko dugo će brada svakog pojedinačnog muškarca rasti.

Kako se sve ovo odnosi na vašu bradu? Ok, hajde da tome damo neki kontekst. Koliko dugačke porastu dlake na ruci?

Da li brada prestaje da raste

 

Dlake na rukama imaju kraću završnu (krajnju) dužinu od dlaka u bradi. To je zbog toga što ćelijski sastav folikula dlaka ruke „programira“ dlaku da raste samo jedan ili dva centimetra pre nego što opadne i započne novi ciklus rasta. U osnovi, svaka dlaka je programirana da ispadne i da se zameni nakon određenog vremena - ne u određenoj dužini.

Životni ciklus svake dlake je podeljen u tri faze i to je ono o čemu ćemo sledeće govoriti.

Životni ciklus dlake

Ciklus rasta i regeneracije dlake može se podeliti u tri različite faze: anagena faza, katagena faza i telogena faza. Kada vaša dlaka dosegne krajnju dužinu, ona dostiže kraj svog životnog ciklusa u kome prestaje da raste, folikul se skuplja, dlaka ispada, a zatim se formira novi folikul. Prema tome, nije da vaša brada prestaje da raste na određenoj dužini, već dlake prestaju da rastu u određeno vreme.

Anagena faza

Ovo je najduža faza rasta dlake. Većina dlaka na vašem telu je negde u fazi anagena, jer ova faza čini veliku većinu životnog ciklusa dlake. To je faza u kojoj se folikul dlake učvršćuje u vašu kožu i raste kao i obično. Anagena faza ciklusa dlaka lica traje od tri do pet godina u zavisnosti od genetskih predispozicija, zbog čega je svačija krajnja dužina dlake različita.

Dlaka uglavnom raste do 1cm mesečno tokom ove faze. Dlake ruku, nogu, trepavica i obrva imaju veoma kratku fazu rasta, 30 do 45 dana, te zato ne mogu da budu dugačke.

Katagena faza

Ovo je prelazna faza koja počinje kada dlaka završi anagenu fazu. Vaša dlaka u osnovi uzima pauzu od rasta i folikul dlake (deo kose ispod kože) počinje da se smanjuje. Ovaj proces traje oko dve do tri nedelje.

Telogena faza

Ovo je poslednji deo životnog ciklusa dlake. Kao posledica prethodne faze, smanjivanja folikula, dlaka se konačno oslobađa iz kože i ispada. Nakon perioda mirovanja od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, nova dlaka raste da bi je zamenila tokom nove anagene faze. Ta dlaka nastavlja da raste tri do pet godina, i tako u krug.

Krajnja dužina dlake na licu

Šta to praktično znači za naše brade i brkove? Pre svega, krajnja dužina vaše dlake na licu će biti različita za svaki deo lica. Brkovi će doseći krajnju dužinu prilično brzo na pet do osam centimetara, dok dlaka na vratu ima mnogo veću krajnju dužinu. Interesantno je da vaši obrazi i prednja strana brade imaju manju krajnju dužinu nego što mislite!

Na žalost, ne postoji mnogo toga što možete da uradite da biste promenili dužinu životnog ciklusa dlake jer je on vezan za vaš DNK. Međutim, postoje stvari koje možete da učinite da biste sprečili da se dužina vašeg životnog ciklusa dlake skrati zbog faktora koji vas okružuju. Stres, ishrana,način na koji se brinete o koži i mnogi drugi faktori imaju veliku ulogu u tome. 

Starac bradonja

Ishrana

Rekli smo to nekoliko puta, i ponovićemo opet: rast brade je u velikoj meri povezan sa onim što jedete. Ako jedete ishranu koja ima malo proteina i esencijalnih vitamina i minerala potrebnih za zdrav rast, dužina životnog ciklusa dlake će biti kraća nego što treba da bude. Proteini, kao i vitamini A, B, C i E, su ključni za proizvodnju zdrave dlake. Ako želite da idete korak dalje, čak možete početi sa uzimanjem Biotina.

Godine

Kako starite, brzina rasta dlaka na licu se menja. Stopa rasta nije stalan uspon ili pad, već fluktuira. Mnogi muškarci doživljavaju naprednu stopu rasta dlake u dvadesetim godinama, koja zatim opada kako stare. Zatim, kada počnu da proizvode belu dlaku, njihov rast se ponovo povećava. Ove fluktuacije variraju od pojedinca do pojedinca, ali ovi opšti obrasci imaju tendenciju da se drže.

Godišnja doba

Promena godišnjih doba može značajno da utiče na brzinu rasta dlake. Smatra se da dlaka raste brže u proleće i leto nego zimi.

Lomljenje dlake

Još jedan ogroman faktor koji menja dužinu vaše brade je lomljenje dlake. Ako previše manipulišete bradom tako što se igrate sa njom, možete izazvati pucanje krajeva dlake. Pored toga, suva dlaka je lomljivija od gipke, dobro kondicionirane, što još više doprinosi pucanju krajeva.

Stres

Stres je ozbiljan faktor sa jakim uticajem na naše fizičko zdravlje. Ako ste preopterećeni nečim ili ste uskraćeni za spavanje, vaša dlaka na licu neće rasti tako snažno ili brzo, koliko je moguće. Ako ne možete mnogo da uradite u vezi sa trenutnim nivoom stresa, trudite se da što češće pijete vodu, odmarate se makar na nekoliko trenutaka kada god možete, i da jedete balansiranu ishranu da biste bili energičniji tokom celog dana. Pored toga, pokušajte da redovno vežbate kako biste kanalisali tu stresnu energiju. Vežba je takođe odlična za dlaku lica.

Vežbanje

Zdravo telo i zdrav duh su ključ za zdravu dlaku lica, a vežbanje pomaže kod oba jer je važno za upravljanje nivoima hormona (i samim tim rastom dlake na licu).

Nega kože

Jedan od bitnih elemenata za zdravu dlaku je zdrava koža! Ako menjate svoju rutinu da biste se borili protiv dužine životnog ciklusa dlake, potrudite se da obezbedite kvalitetno ulje i balzam za bradu, da bi vaša brada (i koža ispod nje) bile nahranjene i hidrirane. Takođe, koristite i sapune za bradu jer je koži neophodan redovan piling kako bi ostala sveža, a pore otvorene.

Preporučujemo vam da na OVOM LINKU pogledate naš YouTube kanal, gde ćete pronaći video uputstva za korišćenje proizvoda za negu brade.

Da zaključimo

Danas smo raspršili jedan veliki mit. Vaša brada nikada ne prestaje da raste, ali vaša genetika određuje brzinu kojom gubite i obnavljate dlaku. Dužina životnog ciklusa dlake uslovljena je time kako je dlaka programirana da raste. 

Bradonja sa kapom blog

Ako ste zabrinuti za rast brade, par promena u načinu na koji se nosite sa stresom i brinete o svom telu će Vam mnogo olakšati stvari. Zapamtite - na kraju dana, mi smo jedini koji provodimo 24 sata dnevno u našem prisustvu. Zato prihvatite ono što imate i nosite to sa samopouzdanjem!

Povezani Tekstovi

Nauka o Rastu Brade i Razumevanje Faktora Koji Utiču Na Njen Rast
Nauka o Rastu Brade i Razumevanje Faktora Koji Utiču Na Njen Rast
Brada. Ona je tu već vekovima i nose je muškarci svih kultura, rasa i vera. Od drevnih Egipćana do modernih hipstera,...
PROČITAJ VIŠE
Šta Je Balzam Za Bradu i Da Li Zaista Vredi?
Šta Je Balzam Za Bradu i Da Li Zaista Vredi?
Uložio si vreme i strpljenje u gajenje brade koja bi naterala i najveće poštovaoce, ali i one koji to nisu ludi za br...
PROČITAJ VIŠE
Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
6 najpopularnijih stilova i kako ih postići Nošenje brade je u modi već vekovima, ali trendovi se stalno menjaju. Od ...
PROČITAJ VIŠE
Praznični Vodič Za Kupovinu
Praznični Vodič Za Kupovinu
Bilo da kupujete poklon za svog omiljenog bradonju, ili jednostavno želite da dopunite sopstvenu zalihu najkvalitetni...
PROČITAJ VIŠE

Ostavite komentar

Ime .
.
Poruka .

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja