Brada loše utiče na zdravlje muškaraca?

Sve češće smo svedoci različitih novinskih natpisa o tome kako je muška brada izvor zaraze i kako nošenje brade nije dobro za zdravlje muškaraca. Simptomatično je to što se takvi novinski članci mogu pročitati na domaćim portalima, ali i na onima iz regiona, dok se u “civilizovanom” svetu o tome uopšte ne govori. Postavlja se pitanje da li je to zaista tačno ili je to samo delo nekog “Gillette” lobija?

Pa hajde onda da se malo pozabavimo činjenicama.

mojo beard brada utiče na zdravlje kod muškaraca proizvodi za negu brade

Poslednji u nizu takvih naslova objavljen je na portalu B92, i taj tekst u celosti možete pročitati na OVOM LINKU, pa smo namerno za ovaj blog post prekopirali njegov naslov i noseću fotografiju.

Ukratko, u tekstu se pominje istraživanje koje je vršeno u nekoliko evropskih bolnica, gde su naučnici analizirali uzorke kože i pljuvačke 18 bradatih muškaraca, starosti od 18 do 76 godina, kao i uzorke krzna i pljuvačke 30 pasa - od šnaucera do nemačkog ovčara.

Istraživanje je pokazalo da su prisutne znatno veće količine bakterija u uzorcima iz muških brada u poređenju sa krznom pasa.

Testiranjem je ustanovljeno da je u bradama svih muškaraca otkriven visok procenat mikroba, a jednako visok procenat pronađen je kod 23 od 30 pasa uključenih u istraživanje.

U pojedinim bradama su, kako se navodi, pronađene Enterokoke i Stafilokoke koje važe za neke od najopasnijih bakterija ako uđu u krvotok.

Na kraju teksta se autor ograđuje sa napomenom da namera istraživanja nije bila da natera muškarce da se briju, već da upozori uprave bolnica na to da pacijenti ostavljaju daleko više potencijalno zaraznih bakterija na raznim bolničkim površinama, kao i da njihova sterilizacija i dezinfekcija nisu dovoljne da bi se rešio ovaj problem.

E sad….

Ja bih za početak postavio nekoliko pitanja ljudima koji su radili ovo istraživanje.

  1. Da li je uzorak od 18 osoba dovoljan da se izvuku ovakvi zaključci?
  2. Kakav je socijalni i materijalni status testiranih osoba?
  3. Da li su osobe testirane prilikom dolaska u bolnicu ili su uzorci uzeti posle određenog vremena provedenog u bolnici?
  4. Da li su rađena ispitivanja i na pacijentima koji nemaju bradu, kako bi se napravilo adekvatno poređenje?
  5. Ko je naručio istraživanje i koja naučna institucija je vršila uzorkovanje i analize?

Kao što se vidi iz postavljenih pitanja, odgovori se sami nameću i nikako ne idu u prilog naučnicima.

Jednostavno, broj testiranih osoba je suviše mali, moguće je da su testirani muškarci koji žive na marginama siromaštva pa su se našli u bolnicama koje otvaraju svoja vrata takvim pacijentima, a nije isključeno da je neko od tih nesrećnih ljudi pokupio bakterije i u samoj bolnici (svako ko je bio pacijent u našim bolnicama zna šta je sve moguće, a bolnice za socijalne slučajeve na zapadu se ne razlikuju mnogo od naših). Na kraju, kada se naprasno pojave rezultati tako nekog istraživanja, nelogično je da niko ne pominje koja to relevantna institucija stoji iza takvih tvrdnji.

Sada je trenutak da sagledamo stvari iz ugla nas bradatih muškaraca.

RIBAM, RIBAM , SVE SE PUŠI

PEREM BRADU, VRAT I UŠI !

Prilagođena verzija dečije pesmice koju su nas učili roditelji još od najranijeg detinjstva. To nam jednostavno govori da je lična higijena nešto što se ponese iz kuće i direktno je vezana za vaspitanje i obrazovanje.

Lično sam bio svedok nebrojeno puta da osobe izlaze iz toaleta bez pranja ruku. Pa da li onda može da se kaže da smo svi mi Srbi prljava nacija i da smo nosioci zaraza? Naravno da ne. Potpuno je pogrešno na taj način generalizovati stvari. Nehigijena je prisutna u celom svetu i trenutno postoje mnogo veća legla zaraze od muških brada.

Šta je suština ove priče? Pa vrlo jednostavno, ako nosite bradu a ne posvećujete joj dovoljno nege i pažnje, sigurno je da ćete sebe izložiti određenim opasnostima zbog sakupljanja mikroorganizama u njoj. Isto će vam se desiti i ako ne perete kosu, ruke, zube, garderobu i generalno ne vodite računa o sopstvenoj higijeni.

Sa druge strane, Mojo Beard proizvodi za negu kože i brade će Vam pružiti sve što je neophodno da Vaša brada bude čista, uredna i zdrava. Svi proizvodi imaju antibakterijsko, antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo i njihovim korišćenjem ćete eliminisati svaku mogućnost da dođe do bilo kakvih problema i komplikacija prilikom gajenja brade.

Mojo Beard

Sapuni za pranje brade, ulja i buteri za hidrataciju, balzami i voskovi za stilizovanje, češljevi i četke za dobar i uredan izgled…. Svaki muškarac koji drži do sebe i svoje brade, zna šta je potrebno od preparata i alata, a u ovom slučaju se sve može pronaći na jednom mestu.

Takođe, u Mojo Beard se uvek trudimo da našim dragim Bradonjama, i svima ostalima koji to žele da postanu, pružimo adekvatne savete oko gajenja i održavanja brade kroz kvalitetne tekstove koje nudimo na ovom blogu.

Tržište je pokazalo da je ponuda ovih proizvoda sasvim korektna, ali nama je u prvom planu edukacija. Naš cilj i naša misija su usmereni ka tome da pomognemo svakom muškarcu da sa ponosom nosi svoju bradu.

Za sam kraj bi trebalo pomenuti da je možda došlo vreme da neko testira uzorke kod muškaraca koji redovno održavaju svoje brade. Verujem da bi u ovom slučaju rezultati bili impresivni. Pitanje je samo da li bi bili i objavljeni?

Ah taj “Gillette” lobi…… Šta Vi mislite o svemu tome?

Povezani Tekstovi

Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
6 najpopularnijih stilova i kako ih postići Nošenje brade je u modi već vekovima, ali trendovi se stalno menjaju. Od ...
PROČITAJ VIŠE
Praznični Vodič Za Kupovinu
Praznični Vodič Za Kupovinu
Bilo da kupujete poklon za svog omiljenog bradonju, ili jednostavno želite da dopunite sopstvenu zalihu najkvalitetni...
PROČITAJ VIŠE
8 PREDNOSTI NOŠENJA BRADE
8 PREDNOSTI NOŠENJA BRADE
...koje niko ne može osporiti! Ako imate bradu, nema sumnje da treba da budete ponosni na to. Ne samo što izgledate...
PROČITAJ VIŠE
Uticaj Stranih Kozmetičkih Brendova i 7 Razloga Zbog Čega Je Bolje Kupovati Domaće Proizvode
Uticaj Stranih Kozmetičkih Brendova i 7 Razloga Zbog Čega Je Bolje Kupovati Domaće Proizvode
Dijagnoza: Konzumerizam Već dugo vremena gledamo kako se tržišta urušavaju, kako raste značaj ‘brendova’ i kako svesn...
PROČITAJ VIŠE

Ostavite komentar

Ime .
.
Poruka .

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja