Bradonje U Sportu

Kao bivši sportista i veliki obožavalac velikog broja različitih sportova, često sam razmišljao o Bradonjama koji su vrhunski sportisti, najbolji među najboljima. Poslednje u nizu takvih razmišljanja mi se javilo dok sam posmatrao poslednji meč Novaka Đokovoća na aktuelnom Otvorenom Prvenstvu Australije. Palo mi je na pamet kako u današnjem tenisu, zapravo i nema nekog pravog Bradonje i tada sam počeo ponovo da razmišljam o ostalim sportovima.

Odjednom, shvatio sam da je to odlična tema koja još uvek nije dovoljno dobro obrađena i rešio sam da se time pozabavimo u ovom blog postu.

Posle opsežnog istraživanja shvatio sam da postoji različita zastupljenost Bradonja u različitim sportovima. Verovatno ćete i sami pogoditi da ih je trenutno najviše u Americi. Da odmah raščistimo, u ovom tekstu nećemo pomenuti ni jednog NFL, NHL i Baseball igrača. Ne zato što nisu popularni, naprotiv. To su sportisti koje obožavaju milioni ljudi i koji su veliki šampioni. Nećemo ih pominjati zato što njihova dostignuća nisu ravna dostignućima nekih momaka koji su više zaslužili da budu pomenuti u ovim redovima i zato što, da budem potpuno iskren, jednostavno ne volim te sportove.

Smatram da i bez njih imamo sasvim dovoljno materijala, pa onda da počnemo.

Borilački sportovi

Hm, zašto baš to za početak? Pa nema ih mnogo a i nije loše za razgibavanje. Kad malo bolje razmislite, nećete naći puno Bradonja u ovim sportovima a svakako nećete naći neke koji su bili prepoznatljivi po svojoj bradi.

McGregor Hogan

Meni je prvi pao na pamet irski Ultimate Fighter terijer Conor McGregor. Prvi čovek koi je objedinio UFC titule u 3 kategorije je svakako najbolji predstavnik Bradonja u ovom sportu i pre svega opasan borac koga ćemo još dugo pamtiti. Takođe, nikako ne smemo zaboraviti ni staru mega zvezdu američkog rvanja Hulk Hogana koji je bio prepoznatljiv po svojim brada-brkovima tokom cele svoje karijere a taj imidž je održao i kasnije kad je promenio zanat i prešao u Hollywood.

Tenis

Kao što sam i pomenuo na početku, cela ideja je potekla od gledanja Novakovog teniskog meča, ali zapravo u tenisu nikada nije bilo puno nekih ozbiljnih bradonja. Jesu Agasi i Beker nosili neke bradice tokom svojih karijera ali se to ne može shvatiti previše ozbiljno. Zapravo jedina prava bradata teniska ikona je bio jedanaestostruki Grand Slam šampion Bjorn Borg.

Bjorn Borg

Ok, možda je njegova kosa u to vreme bila mnogo upečatljivija od njegove brade ali morate uzeti u obzir da su to bile vesele sedamdesete.

Motosport

Uh, ovde sam se baš zaglavio. Koliko god da volim F1 a Moto GP još više, jednostavno nisam mogao da pronađem nekog moćnog Bradonju koji je vredan pomena. Možda da sam se vratio jedno 100 godina u nazad, ali to nije poenta ove priče. Izvesno je da kada stalno nosite kacigu na glavi ne stvarate savršene uslove za rast brade. Verovatno je iz tog razloga Fernando Alonso tek u zenitu svoje karijere uspeo da odgaji nešto ozbiljniju bradu, tako da je on jedini raider na ovoj listi koji je uspeo da se probije u ciljnoj ravnini.

Fernando Alonso

Rukomet

E ovo je već prava mala poslatica. Znate li zašto? Pa zato što je nekolicina rukometaša koji su proglašavani za najbolje na svetu (u nekim izborima i za najbolje svih vremena) poteklo sa ovih prostora.  Pogodite još nešto - pa svi su bradonje! Setite se ubitačnog levog beka sa Cetinja, Veselina Vujovića, koji je sa Šabačkom Metaloplastikom i reprezentacijom osvoji skoro sve što se moglo osvojiti. Vuja je i dalje veoma aktivan u rukometu što je pokazao u svojim trenerskim i selektorskim angažmanima. Kroz celu karijeru, igračku i trenersku, Vuja nije odustao od brade i zato je još veća legenda.

Vujovic Karabatic Balic

Zatim, Nikola Karabatić (i brat Luka takođe bradonja), organizator igre u francuskom PSG, velemajstor na pozicijama levog i srednjeg beka. Čovek bukvalno osvoji sve! Pitam se da li bi to uspeo bez brade?

Pa kad malo bolje razmislim, da je imao malo dužu bradu, možda mu se ne bi desilo da u anketi Međunarodne rukometne federacije, gde se birao najbolji igrač svih vremena, zauzme drugo mesto iza neponovljivog Ivano Balića.

Ivano je možda i najmanje bradonja od pomenute trojke, ali je svakako jedna sportska gromada i veliki šampion.

Košarka

Ovde već stari počinju polako da se zakuvavaju. Kao nekome ko se aktivno bavio košarkom, veoma mi je teško da napravim “skraćeni spisak” ali kada imate takav izbor, to su uvek slatke muke. Bez obzira na lične afinitete, svakome ko iole nešto zna o košarci kada pomenete pojam brada i basket, odmah će vam reći Jamse Harden. Treći pik sa drafta 2009 godine vrlo brzo je postao prepoznatljiv po svojim šuterskim sposobnostima a iz godine u godinu sve više i više rešeta mrežice protivnika sa neverovatnom lakoćom. Harden je poznat kao veoma religiozan čovek pa mnogi vezuju njegovu dugačku bradu sa verskim opredeljenjem. To zapravo nema nikakve veze sa tim jer je Harden sam izjavio da je bradu pustio jer je suviše lenj da se brije. U međuvremenu, brada je postala njegov zaštitni znak i brend za sebe pa on danas zarađuje milione i od toga. Možda i najskuplja brada na svetu!

Divac Nowitzki Harden

Nikako ne smemo zaboraviti ni veliku legendu ovog sporta, Nemca koji trenutno igra svoju 21. NBA sezonu. Da, u pitanju je Dirk Nowitzki, veliki sportsmen i veliki bradonja.

A šta je sa našim asovima? Pa to je skoro nemoguće pokriti, jer je svaki drugi naš igrač imao bradu. Bez obzira na sve igračke veličine koje su dominirale evropskim i američkim parketima, jedno ime se tu posebno izdvaja - Vlade Divac. Sa njegovih 216cm kada bih ga sreo na ulici bez brade, verovatno ga ne bih prepoznao. Pa taj čovek se verovatno rodio sa svojom bradom koju i dan danas neumorno nosi!

Na kraju, moram da pomenem još jednog velikog šampiona. On nije šampion kao što su to gore pomenuti, ali za mene je VELIKI!!! Moj dobar drugar - Stefan Kojić Koja, bivši košarkaš a sadašnji profesionalni igrač basketa, član ubitačng tima Liman 3x3, a pre svega PRVAK SVETA u basketu 1 na 1 iz 2016. godine.

Stefan Kojić

Zašto je on na ovoj listi? Pa koliko vi poznajete prvaka sveta u bilo čemu? I još da je bradonja?

Fudbal

Nekako je logično da najvažniju sporednu stvar na svetu ostavimo za sam kraj.

Kada su fudbalske Bradonje u pitanju, ne mogu da ne osetim dozu nostalgije kada se setim igrača kao što su George Best i Doctor Socrates, naročito kada pogledamo današnje velike fudbalske zvezde sa bradama poput Neimara, Vidala, Serhio Ramosa, Davida Backhama i drugih. Jednostavno, njihove bradice nisu komplementarne sa njihovim igračkim kvalitetima, i to je to!

Best Socrates

Sa druge strane, imamo i oooozbiljnih bradonja među fudbalerima. Adam Clayton, Joe Ladley i Mile Jedinak su idealni primeri velikih ljubitelja brade među sportistima i njihove brade su možda i najmoćnije na celoj ovoj listi. Ali šta tu nedostaje? Pa nedostaje vrhunski kvalitet. Ni jedan od njih nije ni blizu klase gore pomenutih. E sad, neko će reći: pa tu je Mo Salah - vrhunska klasa i vrhunska brada. Ja bih se složio samo do pola.

Kada se malo bolje razmisli, ovakvih primera ima gomila i rasprava bi mogla da traje danima.

Sa moje tačke gledišta, kada je fudbal u pitanju, jedini čovek koji zadovoljava oba kriterijuma je Andrea Pirlo!

Andrea Pirlo

Zaključak

Ovaj tekst nije namenjen onima koji bi hteli da nauče nešto novo o sportu niti onima koji bi hteli da nauče nešto novo o bradama. Ovaj tekst je namenjen isključivo onima koji vole da omiljene stvari posmatraju iz drugačije perspektive i sa drugima da diskutuju o tome.

Dakle, koji je Vaš omiljeni Bradonja iz sveta sporta?

Povezani Tekstovi

Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
6 najpopularnijih stilova i kako ih postići Nošenje brade je u modi već vekovima, ali trendovi se stalno menjaju. Od ...
PROČITAJ VIŠE
Praznični Vodič Za Kupovinu
Praznični Vodič Za Kupovinu
Bilo da kupujete poklon za svog omiljenog bradonju, ili jednostavno želite da dopunite sopstvenu zalihu najkvalitetni...
PROČITAJ VIŠE
8 PREDNOSTI NOŠENJA BRADE
8 PREDNOSTI NOŠENJA BRADE
...koje niko ne može osporiti! Ako imate bradu, nema sumnje da treba da budete ponosni na to. Ne samo što izgledate...
PROČITAJ VIŠE
Uticaj Stranih Kozmetičkih Brendova i 7 Razloga Zbog Čega Je Bolje Kupovati Domaće Proizvode
Uticaj Stranih Kozmetičkih Brendova i 7 Razloga Zbog Čega Je Bolje Kupovati Domaće Proizvode
Dijagnoza: Konzumerizam Već dugo vremena gledamo kako se tržišta urušavaju, kako raste značaj ‘brendova’ i kako svesn...
PROČITAJ VIŠE

Ostavite komentar

Ime .
.
Poruka .

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja