8 Saveta Kako Da Brzo Zaustavite Svrab Prilikom Gajenja Brade

Jedan od najčešćih razloga zašto muškarci odustaju od gajenja brade je to što jednostavno ne mogu podneti konstantan svrab.

U prvim nedeljama dok pokušavate da pustite Vašu bradu, obično se javlja neverovatan svrab koji bukvalno može postati toliko ozbiljan da ćete se zakleti da više nikada nećete ni pokušati da odgajite bradu.

Svrab Brade

Iako je svrab privremen, većina muškaraca ne može da prođe kroz tu fazu i dođe do one druge, gde ih čeka uživanje u punoj i dugačkoj bradi.

Ako ste pokušali i niste uspeli da odgajite bradu, evo nekoliko jednostavnih tehnika koje će Vam pomoći da zaustavite taj nepodnošljivi osećaj.

Čišćenje brade

Tokom prvih nekoliko nedelja, iskusićete najviše neprijatnosti što se tiče svraba, jer su nove dlake oštre i iritiraju površinu kože.

Svaki dan, hiljade mrtvih ćelija kože otpadaju sa lica, ali Vaša nova brada hvata te ćelije i zadržava ih blizu površine lica.

Ne dopuštajući mrtvoj koži da otpadne sa lica, nova, oštra dlaka u toj kombinaciji izaziva iritaciju i svrab. Redovno pranje će održati vašu bradu čistom, ali postoje određena pravila koja se moraju poštovati ako želite da dlaka lica bude zdrava.

Nemojte koristiti regularne šampone za kosu ili sapune na bradi, već isprobajte neki od specijalizovanih proizvoda za bradu koji će pomoći pri ljušćenju kože. Vaša koža i dlaka na licu su potpuno drugačije od kože i dlake na glavi i telu pa je to osnovni razlog zbog čega bi trebalo koristiti specijalizovane proizvode.

Pranje Brade

Za početak, koža lica je mnogo osjetljivija od kože na temenu glave. Ako se koristi na bradi, običan šampon ili sapun će previše isušiti kožu ispod brade. I ne samo to, konvencionalni proizvodi će sa vaše kože i brade ukloniti prirodna ulja i masti i tako ih dodatno izložiti mogućim oštećenjima.

Ovi proizvodi će takođe začepiti pore i učiniti da se svrab na bradi pogorša.

Srećom, danas je prilično bogata ponuda proizvoda za pranje brade koji su odlični za suzbijanje svraba i olakšavanje muka u svim pomenutim situacijama. Uglavnom su napravljeni od moćnih sastojaka koji uklanjaju sve mrtve ćelije kože, zaglavljene u vašoj bradi i istovremeno, hidriraju kožu i bradu i održavaju ih svežim i čistim.

Izbor visokokvalitetnog preparata za bradu može biti izazovan, pogotovo zato što nisu baš svi proizvodi toliko dobri.

Sa Shea buterom, uljima badema, avokada i masline, Mojo Beard sapuni za negu brade su siguran izbor za svakog muškarca.

Da biste bili sigurni u to da koristite najbolje proizvode za pranje brade, uvek pre kupovine dobro pročitajte njihov sadržaj.

Preparati za pranje brade su odlični samo ako se pravilno koriste, što znači bez preterivanja. Ako ih koristite prečesto, oni će vam poremetiti prirodne procese lučenja ulja koje vaša koža proizvodi, dovodeći do suvoće i eventualnog oštećenja dlake.

Idealno je koristiti ove preparate svaki drugi, treći dan.

Ako je Vaša brada više izložena prašini i prljavštini, možete je i svakodnevno prati, ali bez korišćenja pomenutih preparata, već isključivo mlakom vodom.

Pre nego što počnete da perete bradu, preporuka je da je prvo dobro raščešljate četkom od prirodne dlake, kako biste uklonili mrtve ćelije kože sa njene površine.

Kada to uradite, ispratite sledeće korake.

Kako pravilno prati bradu

Priprema za pranje

Koristite toplu vodu da biste navlažili bradu. Topla voda će otvoriti pore, ali se pobrinite da temperatura vode ne bude previše visoka jer će osušiti kožu i potisnuti rast dlake.

Pranje

Umasirajte sapun u bradu koristeći vrhove prstiju, utrljajte ga  duboko u bradu i kožu da biste stimulisali sve folikule.

Ispiranje

Temeljno isperite sapun u svim pravcima da biste uklonili sve ostatke i nečistoće sa lica.

Sušenje 

Peškirom osušite bradu nakon pranja kako biste bili sigurni da na njoj nije ostalo vode koja bi mogla da izazove iritaciju.

Izbegavajte da budete previše oštri i da koristite silu kada to radite kako biste sprečili iritaciju i kontinuirani svrab.

Ako ne možete potpuno da osušite bradu peškirom, upotrebite fen za kosu ali ga koristite pažljivo, sa veće udaljenosti i nikako na maksimalnim temperaturama.

Popravka oštećene brade

Šanse su da, ako već imate dužu bradu koja i dalje svrbi, to može biti zbog oštećenja nastalih čestom upotrebom fena ili loših proizvoda za negu koji uzrokuju neprijatnosti.

Kada je dlaka brade oštećena, ta oštećenja se šire od vrha do korena. Ova oštećenja će usporiti rast dlake i uzrokovati jake iritacije na licu. Upotreba proizvoda kao što su buteri za bradu, može da pomogne u oporavku oštećene dlake, jer ti proizvodi imaju veliki broj hranljivih sastojaka koje će koža i dlaka brzo i lako apsorbovati.

Mojo Beard Buteri Za Bradu

Buteri za bradu su veoma efikasni i, pored svih benefita koje pružaju, mogu se koristiti i kao regeneratori. O tome smo opširnije pisali u prethodnom tekstu koji se bavi razlikama između butera i balzama, ali je bitno znati da su ti proizvodi veliki borci u ratu protiv svraba.

Kao i uvek, nemojte gledati ko je proizvođač, isključivo gledajte sadržaj preparata jer sastojci igraju najznačajniju ulogu.

Održavanje brade hidriranom

Posao butera ili balzama je da hrani bradu, dok su ovlaživači brade odgovorni za hidrataciju kože ispod brade koja je često suva i sklona nastanku peruti.

Ako brada nije pravilno hidrirana, kada se koža previše osuši, vaše telo će početi da proizvodi dodatno ulje da bi je zaštitilo. U tom trenutku se pojavljuje i svrab.

Kao što je već mnogo puta rečeno, u prvim fazama rasta brade, svrab je nešto sasvim normalno. Obično traje nedelju ili dve, ali za neke muškarce može potrajati i malo duže.

Dobra vest je da ne morate stisnuti zube i sedeti i čekati da ta faza prođe.

Dobro ulje za bradu može smanjiti ili potpuno eliminisati svrab čak i na samom početku gajenja.

Mojo Beard Ulja Za Bradu

Ako je proizvod stvarno kvalitetan, nekoliko kapi dnevno će biti sasvim dovoljno. Nakon samo nekoliko dana, ulje će eliminisati svrab na licu i omekšati bradu.

Preporuka je da svakodnevno hidrirate bradu nekim vrhunskim uljem. Ne samo da će ovo održati bradu zdravom i eliminisati svrab, već će vašoj bradi dodati neverovatan muški miris.

Četkanje i češljanje brade

Ovo je bitan deo koji može pomoći pri sprečavanju urastanja dlačica koje iritiraju kožu.

U borbi protiv svraba na bradi, alati koji su veoma korisni iz više razloga su četka i češljevi za bradu. Veoma je bitno da ovi alati ne budu od veštačkih materijala koji dodatno oštećuju kožu i dlaku i stvaraju statički elektricitet. Isprobajte drvene četke sa dlakom od divljeg vepra i drvene češljeve od sandalovine.

Mojo Beard Češalj Četka Za Bradu

Ovi alati su veoma delotvorni jer pravilno šire sebum po celoj dužini dlake i popravljaju njene oštećene krajeve.

Budite oprezni prilikom kupovine češljeva i četki za bradu, jer će plastična i vinilna vlakna oštetiti bradu i uzrokovati smetnje.

Uvek četkajte i češljajte bradu pre i posle pranja. Četkanje dlake na licu pre pranja će ukloniti prljavštinu, ostatke i perut.

Kada to radite nakon tuširanja, osušite je peškirom, prvo nanesite ulje za bradu, a tek tada prođite četkom za bradu. To će učiniti vašu bradu mekšom i slobodnijom.

Pravi način za četkanje brade je uvek u pravcu u kojem rastu dlake.

Trimovanje brade

Kada prvi put uzgajate bradu, izbegavajte trimovanje u prvih  12 nedelja.

Za to vreme, vaša brada će postati deblja, a tada se i popunjavaju sva nepokrivena područja.

Posle tog vremena, počnite da je lagano trimujete da biste postigli željeni oblik i rešili se svraba.

Trimovanje Brade

Kada trimujete bradu imate tri osnovna alata na raspolaganju: trimer za bradu, makaze i brijač (britvu).

Ako se koriste i održavaju ispravno, ovi alati će sprečiti svrab na bradi u bilo kojoj fazi njenog rasta.

Kako zaustaviti svrab promenom svakodnevnih navika?

Zdrav životni stil je najbolji prirodni kućni lek protiv svraba brade. Šta to zapravo znači.

Ako želite zdravu, snažnu bradu bez svraba, izbegavajte stres, vodite računa da pijete puno vode, dovoljno se odmarajte i ostavite pušenje.

Pušenje je veoma loša navika na mnogo nivoa. To nije dobro za zdravlje, a takođe čini da vam brada miriše na duvan dugo nakon što ugasite cigaretu.

Jedna od ključnih promena u navikama da bi se zaustavio svrab je pravilna ishrana.

Vašu ishranu treba obogatiti odgovarajućim vitaminima, mineralima i proteinima. Počnite sa najpoznatijim prirodnim dodatkom za rast dlake - Biotinom.

Ovaj dodatak je dobar za bradu jer poboljšava njen rast i kvalitet.

Može se naći u voću i povrću, ali ako niste obožavatelj, na tržištu postoji mnogo vitamina za bradu koji obavljaju isti posao.

Potrebni su vam i vitamini A, B, C i E. Svaki od njih ima jedinstvene prednosti. Oni podstiču proizvodnju sebuma i tako pomažu u vlaženju kože i brade.

Takođe, poboljšavaju rast dlake na licu i sprečavaju opadanje. Još jedna stvar koju morate ubaciti u ishranu su namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama.

One su neophodne za normalan i zdrav rast dlake, što znači da sprečavaju da brada postane suva i da počne da svrbi.

Razlozi zbog kojih brada svrbi

Ne možete se boriti protiv svraba ukoliko ne znate šta je uzrok tog stanja. Poznato je nekoliko faktora koji utiču na to.

Među njima, postoje dva glavna razloga zbog kojih dolazi do svraba. Suštinski, ovo zavisi od faze rasta u kojoj se nalazi vaša brada.

Drugim rečima, svrab se može dogoditi kada počnete da gajite bradu, ali i kada je dlaka na licu potpuno izrasla.

Kada počnete da gajite bradu nakon dugog perioda brijanja, sigurno je da će brada početi da vas svrbi. Verovali ili ne, to se dešava zato što ste se brijali ceo svoj život.

Zašto brada svrbi nakon brijanja?

Jednostavno rečeno: vaša koža je naviknuta da bude bez dlaka. Sada kada ste pustili da dlake slobodno rastu po njoj, njihova oštrina i grubost značajno utiču na iritaciju kože.

Neobrijane dlake imaju sužene ivice, a to sprečava trenje na svakom folikulu dlake. Obrijane dlake na licu su, kao što već znate, potpuno drugačije.

Redovnim brijanjem, dlake postaju oštrije nego što možete da zamislite. Problem je još veći ako imate običaj da se izbrijavate.

Dok rastu, oštre ivice dlake se savijaju i stalno se trljaju o kožu lica, što uzrokuje svrab. To se ne dešava samo kada brada počne da raste, već je to čest slučaj i sa bradama srednje dužine.

Svrab kod već odgajene brade

Ponekad, iako je vaša brada potpuno odgajena, svrab će se možda u nekom trenutku pojaviti. To se dešava zato što je dlaka na licu suva i ne dobija ono što joj je potrebno.

Ako nije adekvatno hidrirana i kondicionirana, vaša brada će učiniti kožu ispod suvom a sledeća stvar koju ćete primetiti je iritacija, svrab, grube dlake na licu i perut.

Kada se ne tretira pravilno, svrab može postati još gori tokom vremena. Većina muškaraca ne posvećuje dovoljno pažnje načinu na koji suše bradu nakon tuširanja.

Voda za tuširanje je generalno puna kalcijum karbonata i magnezijuma. Tragovi ova dva elementa ostaju u bradi ako je ne osušite na pravi način.

Nakon toga isparavaju i izvlače vlagu iz kože. Povećana suvoća stvara novi niz problema, što na kraju dovodi do dlake koja je sklonija pucanju.

Brada koja nije potpuno suva je savršeno okruženje za različite bakterije i mikrobe.

U slučaju da se unutar vaših dlaka na licu pojavi veliki broj mikroba, doći će do iritacije i svraba.

Ostali razlozi zbog kojih brada svrbi

Kao što vidite, razlozi zbog kojih dolazi do svraba su brojni.

Neki od najčešćih su: suva koža, mrtve ćelije kože, urasle dlake na licu, loše navike trimovanja brade, stres, loša ishrana, ispucali krajevi brade, korišćenje loših proizvoda i nedostatak rutine održavanja brade.

Kao što ste mogli da zaključite, za gajenje brade je potrebna disciplina, upornost, odgovornost i određen nivo znanja. U današnje vreme je veoma teško prilagoditi se svim ovim zahtevima i u potpunosti ispoštovati sve od gore navedenog. Ali ako iz svake kategorije izaberete po nekoliko sitnica koje biste odmah mogli da primenite, za vrlo kratko vreme ćete videti ogromne promene i napredak kada je vaša brada u pitanju. Te promene će takođe pozitivno uticati i na ostatak vašeg fizičkog i psihičkog stanja, pa vam zato neka odricanja uopšte neće teško pasti.

Naprotiv, ovo vas može navesti da stvari počnete da posmatrate iz potpuno drugačije perspektive i pomoći vam da u potpunosti promenite životne navike - na bolje!

Preporučujemo vam da na OVOM LINKU pogledate naš YouTube kanal, gde ćete pronaći video uputstva za korišćenje proizvoda za negu brade.

 

Povezani Tekstovi

Šta Je Balzam Za Bradu i Da Li Zaista Vredi?
Šta Je Balzam Za Bradu i Da Li Zaista Vredi?
Uložio si vreme i strpljenje u gajenje brade koja bi naterala i najveće poštovaoce, ali i one koji to nisu ludi za br...
PROČITAJ VIŠE
Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
6 najpopularnijih stilova i kako ih postići Nošenje brade je u modi već vekovima, ali trendovi se stalno menjaju. Od ...
PROČITAJ VIŠE
Praznični Vodič Za Kupovinu
Praznični Vodič Za Kupovinu
Bilo da kupujete poklon za svog omiljenog bradonju, ili jednostavno želite da dopunite sopstvenu zalihu najkvalitetni...
PROČITAJ VIŠE
8 PREDNOSTI NOŠENJA BRADE
8 PREDNOSTI NOŠENJA BRADE
...koje niko ne može osporiti! Ako imate bradu, nema sumnje da treba da budete ponosni na to. Ne samo što izgledate...
PROČITAJ VIŠE

Ostavite komentar

Ime .
.
Poruka .

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja